Havalandırma Fanı ve Çeşitleri
Havalandırma fanı, soğuk ya da sıcak havayı dengeli bir şekilde savurmak için kullanılmaktadır. Bu havalandırma cihazları vantilatör veya pervane olarak bilinmektedir. Havalandırma fanı, genellikle elektrik ile çalışır. Fanın kanadı hava üzerinde iş yapmaktadır. Böylece havanın temizlenmesi sağlanır. Statik ve kinetik enerji havaya kazandırılır.
Dönüş fanı, basma fanı, egzoz fanı gibi havalandırma fanı tipleri bulunmaktadır. Dönüş fanı, çalıştığı ortamın basıncını düşürmede görev yapar. Böylece, iklimlendirilen ortamdaki havanın uygun şekilde emilmesini sağlar. Egzoz fanı, emiş fanı kullanılamayan ve iç dış hava karışımı ile çalışan sistemlerde bulunur. Basma fanı ise, havanın hareketini sağlayarak basınç oluşturmaktadır. Fanlar havanın akışına göre de gruplandırılmaktadır. Bunlar; askiyel fanlar, radyal fanlar olarak gruplandırılır. Aksiyel fan; pervane tip, silindir kanat tip, kılavuzlu silindir tip olarak bulunmaktadır. Pervane tipi alçak, orta ve yüksek basınçlı olan klima ve havalandırmalarda kullanılmaktadır. Silindir tip, boyama kabinlerinin egzozları için kullanılır. Kılavuzlu silindir tip ise, alçak statik basınçlı büyük hava debileri için kullanılmaktadır.
Bir diğer fan grubu olan radyal tip fanlar; basınç farkı oluşturarak eksenel yönde çalışmaktadır. Radyal tip fanlar dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; radyal eğimsiz tip, öne eğilimli tip, geriye eğilimli tip, aerodinamik kanatlı tiptir. Eğimsiz tip, endüstriyel malzeme nakillerindeki klimalarda tercih edilir. Öne eğilimli kanatlı tip, ev tipi sıcak hava cihazlarında, paket klima cihazlarında kullanılır. Geriye eğilimli kanatlı tip, tüm havalandırma sistemleri için tercih edilmektedir. Aerodinamik kanatlı tip ise genel havalandırma sistemleri ve büyük hava debileri için tercih edilmektedir. Kapasitelerine göre ise birçok fan çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; blowerler, körükler, yüksek basınçlı fanlar, alçak basınçlı fanlardır. Fan seçimi yapılırken sistemin tamamen tasarlanmış olması ve hava miktarının tespit edilmesi gerekir.